Underhåll: Nyckeln till en Hållbar Industri

Anna Sannö

Under de senaste tio åren har jag haft förmånen att följa samverkan och det växande underhållsnätverket på MITC. Det är en glädje att se kraften i samarbetet och viljan att förbättra vår svenska industri. Jag fick frågan ”Hur kan bra underhåll hjälpa en hållbar industri?” Som kemitekniker, inte underhållstekniker, så är mitt direkta svar, underhållskompetenser är avgörande för en hållbar industri. Nedan förklarar jag varför jag säger det, men hoppas ni också hittar fler, och egna kopplingar efter läsning.

När jag började min yrkesbana på ett färgföretag för 25 år så liknade jag underhåll vid fabrikens immunförsvar. Varken i fabriken och på lackeringslinan hos kund såg man det men när man inte hade det blev man varse. Underhållet kan vara avhjälpande, där man löser problem när de uppstår, eller förebyggande, där man arbetar för att hålla systemet i gott skick. Utan bra underhåll stannar ju produktionen, precis som en kropp blir sjuk och måste få paus. Ingen vill ha oplanerat stopp i produktionen, inte bara av ekonomiska skäl. För mig personligen ville jag slippa larmet på fredag eftermiddag. Vi, alla, stannade kvar tills det var åtgärdat. Här blir det tillståndbaserade underhållet viktigt; att med våra digitala verktyg mäta utrustningens tillstånd: ta pulsen, tempen, fånga upp vibrationer. Innan något på riktigt går sönder. Att få planerad arbetstid.

För att förstå hållbar industri måste vi börja med begreppet hållbarhet. Det handlar ytterst om att ge våra barn och barnbarn lika bra förutsättningar som oss att leva vidare på jorden. Under det tidiga 2000-tal såg vi balans mellan ekonomi, sociala aspekter och miljön som hållbarhet. Idag ser vi att miljökrisen kräver att vi sätter naturen i första rummet. När klimatet blir oförutsägbart hotas allas levnadsstandard. Att vara proaktiv inom hållbarhet innebär att driva en konstant förändringsresa, att stå på tå.

Underhållskompetens blir alltså allt viktigare i takt med att vi måste hushålla med jordens gemensamma resurser. I Sverige står idag industrin för en tredjedel av utsläppen av växthusgaser[i]. Användandet av produkter som produceras måste också göras mer medvetet. Hållbar industri handlar om att använda resurser effektivt och minska miljöpåverkan. Genom att göra våra industriflöden cirkulära kan vi skapa produkter som håller längre, som kan repareras och underhållas. Att förstå hur och att i praktiken göra detta, det kräver underhållskompetens.

Hållbar industri handlar om att förstå resurser som material, energi och vatten på varje molekyl-, komponent-, maskin-, produktion- och värdeflödesnivå. Green Performance Map, utvecklad på Mälardalens högskola [ii], synliggör för arbetslaget i produktion vilka resurser som omvandlas och skapar värde respektive icke-värde. Alla är delaktiga.

Vi vet vad som händer med bristande underhåll, inte minst inom färgindustrin. I produktionen är inte bara ingående komponenter viktiga, utan även satsordningen, hastigheter och tider i blandaren. När färgen sedan ska appliceras och få rätt kvalitet då blir det ännu mer komplext och mycket kan gå fel. Ett tryckfel på en pump kan lätt orsaka driftstopp eller en produkt som inte härdar. Färgindustrin är kemiska processer, framtidens batterier likaså. Produktionskompetens är beroende av material, utrustning och personalens kunnande.

Vad innebär det här för oss i den digitala åldern? Energiforskare gjorde en kartläggning. Grekerna kallade det praktiska yrkeskunnande för ”techne”, medan dagens ingenjörer främst får med sig så kallad ”episteme” från skolan, en förståelse för systemen. För att fatta beslut kombinerar vi dessa två. Med dagens digitala verktyg och spårbarhet förändras behovet av kompetenser, men kanske främst vårt beslutsfattande, kallat ”phronesis” [iii].

Alla tre kunskapsformerna behövs när vi står inför förändringar som prövar industrin. Världen kommer att förändras. Att använda energi från kol, olja och gas har lagt grunden för dagens industri och produktion för samhället. Därför måste vi nu tänka om och använda fler men även andra molekyler i våra råmaterial och produkter för att bygga en ny industri. Det handlar också om att göra våra industriflöden cirkulära och skapa produkter som håller länge och kan underhållas. ”Hållbar produktion och konsumtion” borde heta ”Hållbar produktion och användande – för vi ska inte konsumera”[iv] säger Mattias Lindahl, forskare på Linköpings universitet. Vi ska skapa produkter som håller länge och kan lagas och underhållas. Kanske producera mindre nytt i våra flöden? En annan typ av produktionsflöden? Vem vet?

Underhållsbranschen har en ljus framtid när vi ska förändra industrin till att bli mer hållbar. Underhållskompetenser kommer att behövas mer än någonsin. Ny teknik kommer att hjälpa oss att förstå och fatta beslut om var insatser behövs i rätt tid för att vara konkurrenskraftiga.

Men viktigast, precis som vid det där driftstoppet på fredag eftermiddag så måste alla vara med och göra sitt bidrag. Rätt underhåll som förlänger både produkter och produktionens livstid kommer att möjliggöra att vi når en hållbar industri. Varför det behövs? Jo, för det finns ingen Plan (et) B.


[i] Industri, utsläpp av växthusgaser

[ii] Green Performance Map Handbok

[iii] Ref Andrei, et al, Knowledge demands for energy management in manufacturing industry – A systematic literature review

[iv] Gluggen podcast SDG 12 Mattias Lindahl

Krönikan publicerad: 29 November 2024. Skriven av Anna Sannö till smartunderhåll.se

Share this post