Hur förhåller vi oss till industriell evolution och digital transformation?
Michael Rydell
Titta gärna ut, se hur höstens löv skiftar färg och den krispiga luften infinner sig, det är vackert! Vi påminns om förändringens konstanta närvaro. På samma sätt som naturen genomgår sina cykler, upplever vi en industriell evolution som accelererar med en aldrig tidigare skådad hastighet. Från att ha tagit över ett sekel att röra oss från den första till den tredje industriella generationen, har vi på bara tio år bevittnat framstegen från generation fyra till fem. Denna snabba förändringstakt är en påminnelse om att vi måste vara smidiga och anpassningsbara för att hålla jämna steg med tiden.
Generation Z, som är födda in i den digitala eran, ansluter sig nu till arbetsmarknaden med sitt perspektiv och framförallt en naturlig förståelse för teknik och information. De är snabba och smarta vad gäller digital teknik och information men ställer också höga krav både på sig själva och sin omgivning. Som den boomer jag har fått höra att jag är, anses vi vara produktiva lagspelare med lång erfarenhet men för yngre generationer betraktas som bakåtsträvande och omsprungna. Vi måste förstå betydelsen av att få alla generationer att samarbeta för att driva framsteg och innovation. Vi ska se möjligheterna till att se nya perspektiv och använda dem som en tillgång för att berika våra arbetsplatser och samhällen.
Sverige har en stolt tradition av innovation och nyfikenhet, vilket har varit avgörande för vårt lands ekonomiska framgång. Våra framgångsrika företag och världsledande produkter har inte bara bidragit till en stor del av Sveriges BNP, utan också till en global påverkan. Denna framgång beror på vår nyfikenhet och vilja att utvecklas. Kompetens har varit och är fortfarande superviktig i en industri som befinner sig i ständig evolution och siktar mot rörliga mål.
Nämnde jag kompetens? Absolut och här måste vi vara framgångsrika på att attrahera nya talanger då vi befinner oss på en konkurrensutsatt marknad. Kampen om både finansiella resurser och talang är intensiv. Drivet att skapa ett ständigt ökat aktieägarvärde är starkt, men vi måste komma ihåg att värde kan och bör skapas på olika sätt. I slutänden handlar det om att skapa hållbara ekonomiska resultat som gynnar både våra företag och vårt samhälle. Dessa resultat skapas av entreprenörer, startups, SME-företag och våra större exportföretag.
Tillverkningsindustrin genomgår en ständig evolution, och de närmaste 5-15 åren kommer fortsatt präglas av betydande förändringar på flera områden. Vi ser trender där tillverkningsindustrin blir mer automatiserad, flexibel och effektiv, med en stark inriktning på hållbarhet och teknikintegration. Företag och länder som snabbt kan anpassa sig till dessa förändringar och investera i relevant teknik och kompetensutveckling kommer sannolikt att vara framgångsrika i den framtida konkurrensen.
I industrins generation 4.0 ligger stort fokus på digitalisering i utvecklingen. Vi vet att AI driver på och att hållbara produkter och system är helt avgörande för både vår planets och företags framtid. Sveriges industri uppvisade under många årtionden en framgångsrik produktivitetsutveckling, men denna har tyvärr stagnerat. Vi måste sträva efter ökad effektivitet och inte förlita oss på en svag krona. För att ligga i framkant krävs att vi tar hand om och utvecklar kompetenta medarbetare oavsett vilken generation vi tillhör. Samverkan mellan länder, företag och generationer har stor betydelse i vår gemensamma utveckling, inte minst inom industrin som erbjuder möjligheter utöver det vanliga att utvecklas tillsammans.
Oavsett digitalisering, simulering, machine learning, AI och andra framväxande teknologier, får vi inte glömma att den framtida industrin inom överskådlig tid kommer att fortsätta att svarva, borra, fräsa, bocka och svetsa, gärna i nya material som är cirkulära och hållbara – dock mer effektivt och hållbart än någonsin tidigare.
Genom att implementera SMART Underhåll kommer vi minska antalet driftsstopp och förbättra produktionsflödena vilket resulterar i maxad output, till minimal kostnad och hög kvalitet i våra anläggningar.
Vad är den största risken? Brist på kompetens och vilja som ska leda våra företag in i framtiden oavsett vilken generation vi befinner oss i. Vi måste skapa intresse och gifta samman ungdomlig nyfikenhet med erfarenhet. Vi bör bjuda på oss själva – det är både kul och framgångsrikt! Låt oss tillsammans forma en ljus industriell framtid, där vi inte bara berikar oss själva utan också vårt samhälle och vår planet.
Krönikan publicerad: 14 oktober 2024. Skriven av Michael Rydell till smartunderhåll.se